Waarom zijn vezels zo belangrijk?

Bloedsuiker en diabetes

Oplosbare vezels ondersteunen het lichaam met de afbraak van koolhydraten en het vertragen van het opnemen van suikers. In andere woorden, het houdt je bloedsuikerspiegel in balans en je hebt minder snel weer honger! Door voldoende oplosbare vezels te eten kan je dus ook het risico op diabetes type 2 verminderen. Daarnaast hebben ze ook een positief effect op het verlagen van het cholesterol.


De huid

Vezels dragen ook bij aan schimmels en gisten uit het lichaam te krijgen. Zo voorkomt het dat ze door je huid naar buiten komen, wat beter bekend is als acne of uitslag.


Gezonde stoelgang

Voornamelijk onoplosbare vezels zijn erg belangrijk voor de spijsvertering. Ze bevorderen de stoelgang en verminderen de kans op constipatie. Ook verminderen vezels de kans op aambeien en klachten van een prikkelbare darm.


Wat is het verschil tussen oplosbare-, en onoplosbare vezels?

Oplosbare vezels, ook wel Prebiotica genoemd, worden in de dikke darm door bacteriën afgebroken. Deze oplosbare vezels houden de ontlasting in de darmen soepel doordat het in een gel-achtige substantie transformeert.

Onoplosbare vezels vind je voornamelijk in graanproducten, voorbeelden hiervan zijn tarwemeel, erwten, bonen, wortelen en kool. Deze onoplosbare vezels prikkelen de darmen en vergroten het volume van de ontlasting. Hierdoor zijn onoplosbare vezels cruciaal om de ontlasting soepel te houden.


Het advies is om per dag 30 tot 40 gram vezels te eten. Maar LET OP, ga niet in een keer heel veel vezels consumeren. Doe dit beetje bij beetje, en drink hier voldoende water bij.


Benieuwd naar een aantal voorbeelden van makkelijk verteerbaar & vezelrijke producten met vezels?

https://www.instagram.com/p/BwW0wqZnFrB/?utm_source=ig_web_copy_link check onze Instagram post!

KVK Nummer 27128329

BTW Nummer NL9522931B01

  • linkedin_253756

Copyright © 2018 Exercise, All rights reserved.