Het belang van etiketten lezen

Neem er de tijd voor tijdens het boodschappen doen, etiketten lezen. Om zeker te weten dat je een verstandige keuze maakt is dit van het grootste belang. De overheid heeft diverse eisen aan claims die een fabrikant op het etiket mag zetten, en de fabrikanten zullen er alles aan doen om de hun product zo goed mogelijk uit de verf te laten komen. Een voorbeeld hiervan is de claim “volkoren” op crackers. Waarbij het voor brood vastgesteld is dat er voor de claim “volkoren” alleen maar volkorenmeel mag worden


gebruikt hoeft dit bij crackers en andere bakkerijproducten helemaal niet zo te zijn. Onder de fabrikanten is er een ongeschreven regel dat minimaal 50% van het meel volkoren moet zijn maar dit hoeft niet. Hierdoor kan het zo zijn dat je een cracker koopt met de claim dat het volkoren is maar voor het grootste gedeelte gewoon wit meel is.


Als voorbeeld hebben we de Knäckebröd van Wasa tegenover die van Bolletje gezet. Waar de volkoren cracker van Wasa alleen volkorenmeel bevat, is het bij de cracker van bolletje zo dat slechts 52% van het meel volkoren bevat.


Ingrediënten Bolletje knäckebröd : TARWEMEEL (waarvan 52% volkoren), plantaardige oliën (palm, raap), plantaardige vezels, gist, zout, GERSTEMOUTEXTRACT, paneermeel (bevat TARWE, ROGGE, GERST en SESAMZAAD) (https://www.ah.nl/producten/product/wi443321/bolletje-volkoren-knackebrod)


Ingredienten Wasa knäckebröd : Volkoren ROGGEMEEL, gist, zout. (https://www.ah.nl/producten/product/wi387906/wasa-volkoren)

KVK Nummer 27128329

BTW Nummer NL9522931B01

  • linkedin_253756

Copyright © 2018 Exercise, All rights reserved.